Blogs

Weekendtest: Kitchen Aid Power Plus Blender er et Monster!

Vi elsker gadgets på Gastromand og når muligheden byder sig tester vi gerne nyt gear af. Kitchen Aid har været en kende forsømt på Gastromand, men det vender vi tilbage til - lige nu glæder vi os bare over deres nye produkter, som for os virker mere maskuline end nogensinde - Denne blender fra deres produktlinje Artisan er ingen undtagelse...

Kitchen Aid har eksisteret i over 100 år og de laver alverdens udstyr til køkkenet - røremaskiner, pander, mixere, minihakkere, blendere og så har de også utrolig meget tilbehør til de forskellige maskiner. Jeg vil ærligt indrømme, at jeg tidligere ikke havde den store fidus til Kitchen Aid, da jeg nok så det lidt for tit i alt for mange hjem og tænkte lidt, at det var køkkenudstyrets svar på stuens Kähler eller Piet Hein lysestager - alt for mange havde dem, derfor måtte de være tilpas billige og sikkert blot middelmådige. Jeg beklager naturligvis overfor dem jeg lige har fornærmet - det skal siges, at jeg selv har Kähler og før jeg blev skilt også Piet Hein - så dont worry - jeg er lige som så mange andre. Nu kender du årsagen til Kitchen Aid ikke har været på Gastromand - Det skyldes min uvidenhed.

[caption align="alignright" width="1000"] Kitchen Aid Limited Edition Heritage Mixer....[/caption]

Efter at have testet deres "Heritage Mixer" som kom i anledning af deres 100 års jubilæum og deres "Heavy Duty" fra deres Artisan Serie så må jeg dog erkende, at det er virkelig høj kvalitet Kitchen Aid leverer. Derfor valgte jeg også at teste deres nyeste blender, som virkelig ser hardcore ud - let get to it!

[caption align="alignright" width="1000"] Kitchen Aid...[/caption]

Udseende og førstehåndsindtryk

Den er voldsom! Kitchen Aid Artisan Power Plus Blender er ren power og oser virkelig af at være kraftig. Vi er flyttet os væk fra de søde runde blendere fra Kitchen Aid over til et mere badass-udsende med masser af attitude. Selv når den er slukket ser den ud til at have fart på! Mit førstehåndsindtryk er godt - kort efter den er sluttet til var jeg også allerede igang. Den har to knapper - on/off og pulse på "high" og "low". Derudover har den et hjul med forudindstillede programmer med "suppe", "smooties", "juice" og "rengøring" som vi vender tilbage til og som der kommer opskrifter på senere på ugen.

[caption align="alignright" width="1000"] Hastighed og programmerne til Juice, Smoothie og Suppe...[/caption]

Til sidst kan du selv køre helt manuelt hvor hastigheden øges op til niveau 11 hvor dens 3,5 HK sparker maskinen afsted med et brøl fra helvede med 24.000 omdrejninger pr. minut - du skal lige regne med, at lyset i dit hjem blinker kort når alle kræfterne slippes løs - more power! Kitchen Aid har virkelig rykket sig ind i mændenes univers (Kvinder/Piger - tilgiv mig - men jeg bliver nød til at være lidt stereotyp her eller kommer vi for langt væk fra vores image :-)) Its all in good fun....

[caption align="alignright" width="1000"] Nem at gå til...[/caption]

Kvalitet og design

Jeg er som sagt helt vild med designet - jeg synes den er mega fed. Jeg ved allerede nu, at min kæreste vil sige "Den er god nok stor!" - Normalt svarer jeg bare "tak" men lige her må jeg hellere være ordenlig, for hun har ret - den fylder lidt i køkkenet og optager faktisk mere plads end min Thermomix med sine 45 cm i højden og 26,7 cm i bredden. Det skal dog ikke afholde mig for at give den en plads i mit "Gastroskab".

[caption align="alignright" width="1000"] Kitchen Aid Power Plus Blender... Velkommen i GastroSkabet...[/caption]

Den har 10 års garanti på motoren hvilket siger ret meget om kvaliteten og den tro Kitchen Aid har på deres eget produkt. Den vejer sjovt nok "kun" 7,8 kg - hvor jeg egentlig havde forventet mere - men det er faktisk rart, for den er til at flytte rundt på.

[caption align="alignright" width="1000"] Shredder...[/caption]

Testen

Jeg har gennem hele februar brugt Kitchen Aid Artisan Power Plus Blender og har erfaret en helt del. Først og fremmest er selve kanden utrolig robust, hvilket skyldes, at det er en dobbeltvægget termokande, hvor den ydre væg altid er kold, uanset hvad indholdets temperatur er. Det lyder utroligt - men selv om du laver suppe på den, så holder den sig kølig og isolerer dermed utrolig godt. Det skyldes også, at du minimerer tiden og dermed med også strøm. Den rummer 1,65 liter hvilket betyder at du kan lave mere juice, smoothie eller supper end du kan drikke/spise til et måltid.

[caption align="alignright" width="1000"] Smoothie med banan, hindbær og jordbær...[/caption]

Navnlig mine tøser og veninder har nydt godt af testen og har flere gange selv lavet smoothies - det understreger brugervenligheden. De bliver naturligvis instrueret grundigt inden brug, så de er trykke ved den.

[caption align="alignright" width="1000"] Sophia og Clara i aktion...Girl Squad! [/caption]

[caption align="alignright" width="1000"] Kæmpe hit for børnene - denne er lavet af Sophia (min ældste datter) og hendes veninde Clara...[/caption]

Noget af det bedste er for mig uden tvivl kraften - den er bare voldsom og smadrer alt til atomer. Alt bliver helt glat og selv den svære udfordring med grønkål klarer den. Dette kan ellers være en stor udfordring for nogle blendere, de kan simpelthen ikke få det hele med og så ender du med at tykke dig gennem din "detox-juice" og hvem gider det?

[caption align="alignright" width="1000"] En af de sværeste opgaver - grønkål![/caption]

Til gengæld larmer den temmelig meget når du blaster afsted på fuld ild - faktisk mere end Thermomix - men cirka samme som Sage The Boss. Det er naturligvis kun i kort tid for den får virkelig klaret opgaven hurtigt, alligevel synes jeg det skal nævnes.

[caption align="alignright" width="1000"] "Dadelmælk" inspireret af Jamie Oliver...[/caption]

Rengøring

Det kan undre mig, at alle blendere ikke har denne funktion for det er virkelig lækkert. I med lidt opvaskemiddel, varmt vand og så fyrer du den bare af i de 45-60 sekunder det varer før programmet er kørt til ende. Skyl den et par gange og den er klar igen. Det kan ikke rigtig gøres nemmere og point for at huske den slags.

[caption align="alignright" width="1000"] Rengøring på 45-60 sekunder...[/caption]

Dommen

Du har nok gættet, at jeg er ret imponeret. Det skyldes primært, at jeg synes Kitchen Aid har udviklet sig og udviklet et sandt monster. Vi har tidligere testet Sage The Boss som minder en kende om den - dog er Artisan Power Plus Blender lidt vildere i mine øjne - den er også helt ny og Sage The Boss udkom vel for snart 5 år siden. Det leder mig også til mit eneste kritikpunkt - innovationen og udviklingen? Reelt er det vel ikke uforskammet at sige, at det er på tide at Kitchen Aid leverer en blender på dette niveau - når det så er sagt og er ude af verden har jeg kun roser tilbage. Den er effektiv, stærk som en okse og den leverer varen. Den kan klare høje og lave temperaturer og medmindre du smider rundt med den, så skal den nok holde i de næste mange årtier. Prisen ligger på ca. 5000 kr. og det er faktisk helt fair for denne blender. Vi ender på 5 store stjerner - godt gået!

[rating stars="5" product="Kitchen Aid Power Plus Blender"]

Tekniske Specifikationer
Patenteret asymetriske knivblade
Dobbeltvægget termokande
Garanti 10 år (Motor)
Effekt 1800 Watt
Output: 3,5 HK/24.000 RPM
Vægt 7,8 kg. 

 

Indlægget Weekendtest: Kitchen Aid Power Plus Blender er et Monster! blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-24 08:00:01
Kilde: Gastromand.dk

Taco med Carnitas – Mexicansk Pulled Pork

Vi har fået en ny gæsteblogger på Gastromand - han hedder Jon eller "Mexibro" og han har virkelig styr på det mexicanske køkken! Hans første indlæg er en klassiker, der oftes beskrives som "Taco med mexicansk pulled pork" og den er kort sagt svinelækker! "Carnitas" findes i mange andre klassiske retter i alle verdens køkkener og i et hav af variationer - En ting har de alle til fælles - tid, tid og masser af tid og det giver smag, smag og endnu mere smag - tjek det ud...

Jeg har fået den store ære at lave lidt gæsteindlæg her på Gastromand. Det er jeg glad for, faktisk jublende glad! Det kommer udelukkende til at kredse om mexicansk mad. Mexibro.dk har nemlig det ene ædle formål, at inspirere folk til at give sig i kast med det mexicanske køkken. Det kan gøres simpelt med en tur i Irma og Føtex eller mere kompliceret med chilier fra fjerne webshops og dåser med majssvampe købt i hyggelige specialbutikker. Jeg prøver at favne begge dele.

Jeg er af mexicansk afstamning. Min morfar er mexicaner (resten af mig er i øvrigt, udover få norske og spanske aner, pæredansk), men bor i Californien. Jeg har besøgt ham mange gange og een vigtig ting ved hver tur, har været maden. Vi har kørt mange omveje for at finde den helt rigtige restaurant. Men de største madoplevelser har nu altid været den hjemmelavede mexicanske mad hjemme, sammen med familien.

[caption align="alignnone" width="1500"] Salsa verde passer perfekt til carnitas[/caption]

Der også blevet indtaget rigeligt med tequila. Som teenager oplevede jeg (også) den klassiske brandert forårsaget af "den med hatten". Men, i modsætning til så mange andres dårlige oplevelser med "hatte-tequilaen", blev jeg ikke skræmt. Tværtimod! Jeg elsker tequila og det er en verden, der bliver større og større, jo mere man går ind i den. Tequila er ikke kun salt og citron, men også glimrende at drikke til mexicansk mad. I alle opskrifter vil man kunne finde en anbefaling til en passende tequila at drikke til.

[caption align="alignnone" width="1500"] Rubben kan laves i en blender eller som her i en mexicansk morter, der går under navnet, Molcajete. Den fungerer dog lige så fint, som en ganske almindelig morter fra Kop & Kande[/caption]

En af de mange retter jeg forbinder med min mexicanske familie og som en ægte mexicansk taco, er Carnitas. Det betyder "småt kød" og er lidt af en klassiker. Den kan i sin form minde lidt om pulled pork. Den stammer oprindeligt fra Michoacán og laves typisk med nakkesteg- eller filet, der er langtidsstegt i fedt. Tiden og fedtet gør et forholdsvist billigt stykke kød til en ren delikatesse. Derfor finder du i Michoacán både Carnitas i de lokale street foods-shops, men også i lidt finere restauranter.

[caption align="alignnone" width="1500"] Giv kødet en tur på panden lige inden servering.[/caption]

Denne version er dog uden ekstra tilsat fedt (ja, undskyld) Men jeg kan anbefale at vælge et stykke kød med et godt lag fedt i kanten og lade den ekstra lange tilberedningstid gøre arbejdet.

En lækker salsa og en en god stak corn eller hvedetortillas er helt uundgåelige som tilbehør i denne sammenhæng. Du kan se opskrift på corn tortillas her. Som salsa anbefales en pico de gallo (også kaldet en salsa fresca) eller en salsa verde.
Server sammen med mexicanske ris og bønner

Print
Taco med carnitas
Forfatter: 
Kategori: Mexicansk
 

Carnitas Recipe Type : Mexicansk Author: Mexibro
Ingredienser
 • 2 kg. nakkesteg- eller filet
 • 1 løg, hakket fint
 • 4 fed hvidløg
 • 1 finthakket frisk jalapeno (eller anden grøn chili), uden stilk og kerner
 • 2½ dl. Appelsinjuice, gerne friskpresset
 • Corn- eller flourtortillas
 • Rub:
 • 1 spsk. oregano, gerne mexicansk
 • 4 fed hvidløg, finthakkede
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 stang. kanel (kan erstattes med almindelig stødt kanel)
 • 1 tsk. sukker
 • 2½ tsk. salt
 • 1 tsk. sort peber
 • 4-5 spsk. limejuice

Tilberedning
 1. Lav rubben ved at riste kanelstang og hvidløg på en varm pande. Knus kanelstangen i en krydderikværn eller blender og mix godt sammen med resten af ingredienserne til en jævn paste.
 2. Gnid rubben godt ind i kødet og læg på køl, gerne natten over eller i min. 3 timer.
 3. Tænd ovnen på 120 grader.
 4. Læg hele fileten i en stegeso eller ovnfast fad
 5. Tilsæt hakket jalapeño, løg, hvidløg og appelsinsaft. Vend kødet godt i blandingen.
 6. Dæk til og steg i 4 timer. eller indtil så mørt, at du kan flå kødet fra hinanden med to gafler (gem den overskydende stegesaft.)
 7. Tilsæt lidt af stegesaften til det trevlede kød og bland godt sammen.
 8. Ønsker du en mere crispy udgave kan du efterfølgende stege kødet på en pande. Tilsæt eventuelt lidt mere af stegesaften
 9. Anret som tacos i corn- eller hvede tortilla. Top med en Pico de gallo eller en salsa verde.
 10. Server med ris eller bønner.
 11. Velbekomme og god fornøjelse.

3.2.2802

[caption align="alignnone" width="1500"] Server i en corn tortilla med en Pico de gallo eller Salsa verde[/caption]

[caption align="alignnone" width="1500"] Taco med carnitas, salsa fresca og salsa verde.[/caption]

Hvad drikker du så til? Den er svær at gætte ikke - hehe - nej vel? Tequila gør sig glimrende til retten og der er mange gode bud. En af mine helt store favoritter er 7 Leguas Reposado til eller som på billedet, en Cofradia Reposado - begge kan du finde hos Tequila.dk.

Håber I synes om første indlæg - der kommer meget mere - hvis I ikke kan vente, så kig gerne forbi mit site - Mexibro.dk.

Indlægget Taco med Carnitas – Mexicansk Pulled Pork blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-23 08:00:39
Kilde: Gastromand.dk

VIN UDEN PIS: It’s splendid – it’s blended

Der findes sådan cirka 10.000 varianter af Vitis Vinifera, altså druesorter, der kan anvendes til vinproduktion. Så det er ikke så underligt, at vinmagere gennem tiderne har blandet dem med hinanden. Og det giver god mening. En druesort leverer måske farve og struktur, en anden frugt og aroma, en tredje syre. Og så fremdeles. Vinens udvikling har undervejs skabt nogle klassiske blends. Vi kan fx starte i Bordeaux, hvor de røde vine kan blandes af cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot og malbec.  De hvide blandes typisk af sauvignon blanc og semillion.  Begge blends er for længst kopieret af vinmagere i andre lande, fx i USA.

Et andet klassisk blend er GSM, dvs. grenache, mourvedre og syrah. Tre hoveddruer til rødvin i den sydlige Rhônedal, men også en populær blanding i Australien, der ligefrem skriver det på etiketten. I det nordlige Rhône blander men syrah med hvidvinsdruen viognier og det skaber elegante vine i Côte Rôtie og har ligeledes bredt sig til andre vinlande.

I Champagne må hele syv druer anvendes til de fornemme bobler, men det er pinot noir, chardonnay og meunier, der står for langt størstedelen af produktionen. Og blandingen af pinot og chardonnay er ekstremt velfungerende og bruges således også til bobler i andre lande, hvor begge druer dyrkes.

De klassiske blends fungerer og har derfor bredt sig over hele den vinproducerende verden. Men med 10000 forskellige sorter, skulle man jo tro, at der var basis for at eksperimentere lidt bredere end de gamle klassikere. Og det er der. Vinfolk er generelt kreative og opfindsomme og hvis resultatet holder, er der ingen grund til at lade sig begrænse af gamle vaner eller old world klassikere.

Vi har derfor bedt forhandlerne om at sende vine på så kreative blends som muligt. OG det er bestemt lykkedes. Her er alt fra bdx-druer i vine fra Rhône og Piemonte over blandinger af klassiske hvidvinsdruer, der altid optræder hver for sig og til bizarre blends, der inkluderer brugen af en drue fra Georgien i en high end australier. Samt en vin med en vis andel af den relativt inferiøre drue ”ruby cabernet”, der primært anvendes til druekoncentratet Megapurple, der tilsættes vin for at give farve og sødme. Og som vi ikke kan lide, capice?  Det skal blive spændende at sætte de vinblå bisser i de indkomne vine, så det tror jeg egentligt bare, jeg gør nu. Så kan du læse med om lidt.

[divider] Blends [/divider]

 

Zuschmann/Schöfmann Opal 2016

Pris: 259,-

Forhandler: Propperiet

Vi starter i Østrig, nærmere bestemt Niederösterreich hvor fornavnene Else og Peter både dyrker kærlighed og vin.  Og altså lægger navn til et utraditionelt blend af chardonnay og grüner veltliner.

Næsen har tutti frutti frugt fra chard og Bamseline fra grüner og dufter meget appellerende. Munden er cremet, fed og lidt af en charmeur. Se at få harpuneret et par pighvar, så kører bussen.

[rating stars="4" product="Zuschmann/Schöfmann Opal 2016"]

 

Cantina Tramin T Cuvée 2017

Pris: 90,- v. køb af 6(normalpris 110,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Vi sniger os ud af Østrig og over grænsen til Alto Aldige distriktet i Italien. Her blendes ”Cuvée T” af gode gamle pinot noir, vernatsch (som du måske kender som schiava. Eller slet ikke) og en smule merlot. Det er sguda et blend, der lever op til artikelkriterierne. Det giver en sjov lille næse med sandeltræsnoter, en meget let og saftig mund med blidt syrebid og et lille bittert haps i haserne til sidst.  Den kører du kølig til alt med hanekam og et stirrende blik.

[rating stars="4" product="Cantina Tramin T Cuvée 2017"]

 

Domaine de la Janasse Terre de Boussière 2016 [BEDST TIL PRISEN]

Pris:112,50 v. 6 (normalpris 125,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ahhh, endeligt hjemme i Rhône, hvor jeg altid er godt tilpas. Men hva’ er nu den af? Skurkene hos Janasse har valgt at lave en vin på merlot, syrah, grenache og cabernet sauvignon? Find to fejl! Og så tillader den sig at dufte fint? Af mørke bær krydret med udendørs træbeskyttelse. Nå, men til gengæld smager den…..pissegodt? WTF!  Kølig, struktureret og krydret mund med tanniner så faste som et par Kardashian baller. I surrender.

[rating stars="5" product="Domaine de la Janasse Terre de Boussière 2016"]

 

Massimo Rivetti Garasin 2015

Pris: 134,- v. 6(normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Sic transit gloria mundi. Verden fortsætter med at styrte i vinøst grus, nu i Piemonte, hvor Rivetti laver en vin på cabernet sauvignon og merlot. I Piemonte, ffs! Jeg kan ikke genkende nogle af druerne i næsen, der heldigvis dufter herligt af Italien. Unspecified. Munden har krydret solbærfrugt og barolo-lignende tanniner og det er jo en langemand i ansigtet på alle dem, der ikke tror på terroir. Men megaflot vin, der. Den når lige op på de fem.

[rating stars="5" product="Massimo Rivetti Garasin 2015"]

 

Massena the howling dog 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 399, -

Forhandler: Propperiet

Down under dyrker de sgu hvad som helst, også i Barossa. Her har saperavi-druen fra Georgien fundet sammen med durif (petite sirah) og tannat, som du bedst kender fra Madiran og Argentina.  Vinen er sortere end din samvittighed efter firmajulefrokosten og dufter grrrrrrrrrrrreat af syltede blommer og peberpancetta. Munden har finkornet tannin som skurecreme og tæt alkohol bag en radiatorskjuler af fed frugt.  Det er ikke elegant, men harmende velsmagende og man må jo hyle med de hunde, man er iblandt.

[rating stars="4" product="Massena the howling dog 2014"]

 

Black Cloud red Blend 2017

Pris: 140,-

Forhandler: Noer & Kofoed

Vi er i det pivflade Lodi i Californien, der disker op med et funky blend på petite sirah, ruby cabernet og syrah. Og der er stormvejr allerede i næsen, der er tæt af mørke, søde bær.  Munden er en tordenbyge af sød frugt, blide tanniner og smoooooth mouthfeel. Det er ærkeamerikansk, og skal nok skylle alt fra dit Weber monster ned, både spareribs, burgere og røde bøffer.

[rating stars="4" product="Black Cloud red Blend 2017"]

 

Custoza Bianco 2017

Pris: 125,-

Forhandler: Noer & Kofeod

Vi er i Veneto, altså Amaroneland. Men det er en hvidvin og den er blandet af hele 8 forskellige druer. Garganega, cortese, tai (som er en rød drue), trebbiano og til sidst et skud af riesling, pinot bianco, chardonnay og incrozio manzoni, som er navnet for en gruppe af sorter, alle skabt af Professor Luigi Manzoni. Her er det formentlig Manzoni bianco, som du sikkert har regnet ud. Næsen er knibsk, men frisk og med sart blomsterduft.  Munden er rank, mineralsk og sprød. Alt er for så vidt godt, men vi savner måske en anelse mere ”bang for our buck”?

[rating stars="4" product="Custoza Bianco 2017"]

Indlægget VIN UDEN PIS: It’s splendid – it’s blended blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-22 09:28:59
Kilde: Gastromand.dk

Thursdays Tequila: Tequila 30-30

Vi har allerede "Tuesdays GT", "Wednesdays Whisky" og er begyndt med "Fredagsrom" og "Ugens Frækkert" - men det er alligevel som om, at der mangler lidt - derfor introducerer vi nu "Thursdays Tequila" på Gastromand. Inden du nu tænker du tilbage på dengang du stod kl. 4 om natten om bestilte Tequila-shots med salt og citron eller måske på en Tequila Sunrise eller værre endnu - på den kendte "Tequila Sierra" - den med den røde hat - forget all of it! Vi vil gerne slå et slag for, at tequila er i den absolutte topklasse af spiritus, det handler bare om, at finde det rigtige - og det har vi gjort...

Vi har allieret os med Tequila.dk og Mexibro.dk som du muligvis allered kender. Tequila.dk er Danmarks største forhandler og importør af tequila og er ejet og drevet af Bjørn Smalbro der er en passioneret herre der ved mere eller mindre alt om tequila og mezcal og mere til! Mexibro.dk drives af Jon Lynge som bor på Vesterbro i København, hans kærlighed til mexicansk mad kommer fra hans familie og opvækst. Hans morfar er mexicaner og det er fra ham han har sin passion for “ægte” mexicansk mad. Jon kommer til at dele nogle helt fantastisk opskrifter her på Gastromand, som kommer til at gå hånd i hånd med indlæg om tequila og mezcal. Men inden vi bare hovedløst kaster os ud i at drikke tequila og mezcal, så lad mig lige stoppe op. Vi starter

Hvorfor hedder det Blanco, Reposado, Anejo og Ekstra Anejo ?

Tequila produceres i 4 varianter af lagring. Disse varianter går igen på tværs af alle mærker og man kan som udgangspunkt gå ud fra at de unge tequilaer – blancoerne – vil smage friskt og dejligt af agave. Tequilaens markante agavesmag træder mere i baggrunden og bliver mere kompleks i de lagrede versioner. Så langt så godt - så kommer vi til næste skridt:

Blanco, Reposado, Anejo og Ekstra Anejo er betegnelser for den alder tequilaen har. Blanco er en klar og hvid tequila, som er ikke fadlagret og har derfor kraftig agave aroma og friskhed.
Reposado er lagret på træfade mindst 2 måneder, og op til 12 måneder. Den enkelte producent vælger altså selv indenfor intervallet. Reposado er den foretrukne type tequila i Mexico.

Anejo betyder gammel, og en anejo er mindst lagret på træfade i 12 måneder og op til 36 måneder. Disse tequilaer er blødere og rundere, men med mindre agave aroma. Extra Anejo er som navnet antyder en anejo, som er ekstra fadlagret, hvilket vil sige at tequilaen har ligget minimum træfade i 36 måneder. Disse tequilaer findes kun i begrænsede mængder og egner sig i mange variationer som tilbehør til desserter eller andet sødmefuldt.

Tequila historie

Tequila blev fremstillet første gang i det 16. århundrede nær den nuværende by Tequila, der officielt blev grundlagt i 1656. Aztekerne havde tidligere fremstillet en gæret drik af agaveplanten, som de kaldte octli (senere og mere populært kaldet pulque), længe før spanierne ankom i 1521. Da de spanske erobrere løb tør for deres egen brændevin, gav de sig til at destillere agaver og fremstillede dermed Nordamerikas første egen destillerede spiritus.

Don Cenobio Sauza, grundlægger af Sauza Tequila og borgmester i byen Tequila fra 1884-85, var den første der eksporterede tequila til USA. Han forkortede navnet ”Tequila-ekstrakt” til blot ”Tequila” for det amerikanske marked. Don Cenobios barnebarn, Don Francisco Javier, fik international opmærksomhed, da han insisterede på, at ”der ikke kan være tequila, hvor der ikke er agaver!” Hans indsats førte til den overbevisning, at rigtig tequila kun kommer fra delstaten Jalisco.

[caption align="alignright" width="1000"] Håndlavede Tequila glas jeg fandt i en lille genbrugsbutik på Frederiksberg...[/caption]

Tequila 30-30

Vi lægger ud med en "crowd-pleaser" indenfor dette område og det er "Tequila 30-30". Den produceres af AgroIndustria Guadalajara i Los Altos og er en god tequila hvis du er ny i gamet - faktisk lige som os, for det må vi blankt erkende vi er. Men vi begynder så småt at forstå det. Denne tequila har en frisk duft af græs og agave, hvilket du ofte vil møde - dog i variationer. Denne har også syrlige noter i duften som går igen i smagen sammen med en let krydret afslutning. Nogen vil hælde denne i en cocktail hvilket bestemt også ville fungere.

[caption align="alignright" width="1000"] En god "begynder" Tequila...[/caption]

Lidt bonus information her til afslutning er, at "Tequila 30-30" har sit navn efter Mexicos store frihedshelt fra selvstændighedskrigen "Pancho Villa", dog ikke personen selv. Du husker sikkert en masse westerns hvor der render en mexicansk badass rundt med dobbelt patronbælter om halsen. Denne er dog opkaldt efter hans Winchester og dens kaliber 30-30. Så det er en badass tequila.

[caption align="alignright" width="1000"] Du kan læse i indlægget hvorfor der er patroner med...[/caption]

[caption align="alignright" width="1000"] Bare rolig - jeg har jagttegn :-)[/caption]

Dette var første indlæg i en længere række, da vi løbende vil poste "Thursdays Tequila". Inden vi slutter vil vi gerne høre din bedste og værste oplevelse med tequila :-) Du finder Tequila 30-30 til 287,50 kr. på Tequila 30-30

 

Indlægget Thursdays Tequila: Tequila 30-30 blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-21 08:00:13
Kilde: Gastromand.dk

100 år med Negroni – Kongen af Gin-baserede cocktails

Four Pillars Spiced Negroni Gin - en Gin der kan smages, i Negroni

Negroni – en af de helt store klassikere – fylder 100 år i år! Det er vi simpelthen nødt til at fejre - dels fordi det i sig selv er en bedrift at kunne holde sin enorme popularitet i så mange år, og dels fordi det giver Gintossen endnu en kærkommen lejlighed, til at kunne nyde en af vores absolutte favoritter, der med sin dybde, sødme, bitterhed og krydrede smag for længst har vundet vores hjerter!

Negroni opstod i 1919 i Firenze, da Grev Camillo Negroni bad sin yndlings bartender på Caffé Casoni, Fosco Scarselli, om at lave en Americano cocktail – som består af Campari, sød vermouth, mineralvand og citronskal - men denne gang med noget mere ”power” i. Resultatet blev, at mineralvanden og citronskallen blev udskiftet med Gin og en appelsinskal, og voila – Negroni’en var en realitet!

Negroni findes i mange forskellige varianter – flere hvor ginnen er udskiftet med f.eks. vodka (Vodka Negroni), Whisky (Old Pal) eller mousserende vin (Negroni Sbagliato). Men hos Gintossen holder vi os naturligvis til Ginnen, og viser her nogle af de mange varianter der findes! For selvom det kan lyde som en simpel drink (lige dele Campari, Vermouth og Gin), så ligger djævlen i detaljen og selv små variationer, giver store smagsmæssige forskelle.

Fælles for alle opskrifterne er, at alle ingredienserne røres sammen med masser af is i et røreglas, og derefter sies over en stor isklump der fylder det meste af et lowball glas, inden appelsin- eller grapeskallen vrides over glasset og derefter droppes i glasset.

 

 

Gintossens bud på 4 fantastiske varianter af Negroni.

 

Den klassiske Negroni med smæk på smagen

3 cl. Gin – gerne en god, klassisk gin som Plymouth Gin
3 cl. Dolins Vermouth Rouge
3 cl. Campari
En bred bane appelsinskal

[caption align="aligncenter" width="2500"]Plymouth Gin - perfekt i en klassisk Negroni Plymouth Gin - perfekt i en klassisk Negroni[/caption]

 

Aperol Negroni til dig, der ikke er til helt så meget bitterhed, som Campari leverer

3 cl. Gin – eksempelvis Danske Ginscape gin, hvor den bitter/søde havtorn spiller rigtig godt sammen med Aperol’en
3 cl. sød Vermouth
3 cl. Aperol
En bred bane appelsinskal

[caption align="aligncenter" width="2500"]Ginscape - havtorn virker fantastisk i Negroni Ginscape - havtorn virker fantastisk i Negroni[/caption]

 

Gintossen’s favorit med endnu mere ”dybde” end bitterhed

3 cl. Gin – gerne fra vores store Gin helte, Four Pillars, og helst deres Spiced Negroni Gin
3 cl. Yzaguirre Reserva Vermouth eller anden lagret vermouth med dybde
3 cl. Mondino Amaro
En bred bane appelsinskal

[caption align="aligncenter" width="1200"]Four Pillars Spiced Negroni Gin - en Gin der kan smages, i Negroni Four Pillars Spiced Negroni Gin - en Gin der kan smages, i Negroni[/caption]

 

Gintossen’s ”Pale Negroni” – den bittersøde

3 cl. Beefeater 24 Gin
2 cl. Suze likør
4 cl. sød, rød vermouth

En bred bane grapefrugtskal

Ved at anvende den franske bitter, Suze sammen med en grapefrugtskal, får man en ny dimension på den klassiske Negroni, der spiller endnu mere på alle de forskellige urter, som Suze bidrager med og som vi er ret glade for.

Bytter du vermouth ud med Lillet Blanc, får du en ”White Negroni”, som er en lidt mere vinøs variant af Negroni, med lidt mere syre.

[caption align="aligncenter" width="2500"]Skift Campari ud med Suze for mindre bitterhed Skift Campari ud med Suze for mindre bitterhed[/caption]

Vær med til at fejre Negronien!

Hvis du vil være med til at fejre Negroni’ens 100 års fødselsdag, så er 2019 altså året at gøre det i.

Men hvis du alligevel synes at et helt år, er liiiiiidt længe at holde gang I festen, så afholder Campari og det amerikanske drinksmagasin Imbibe, den såkaldte ”Negroni Week” fra 24. - 30. juni, under slogan’et ”7 dage – 3 ingredienser – 1 formål”. I hele denne uge, afleverer deltagende barer fra hele verden, en del af deres Negroni omsætning, til et velgørende formål efter eget ønske. I 2018 var næsten 10.000 barer tilmeldt – også rigtig mange Danske - og de samlede godt $500.000 ind tilsammen, hvilket bragte den totale indsamling i hele projektets levetid, op på svimlende $2 mio, som løbende fordeles blandt forskellige velgørenhedsprojekter.

Du kan også gå all-in og besøge cafeen, der i dag hedder Caffé Giacosa Roberto Cavalli og ligger på adressen Via della Spada 10R i Firence.

Uanset hvad du vælger at gøre, så vil vi VIRKELIG opfordre dig til at lave en eller flere af varianterne af en Negroni – vi er sikre på, at du her vil kunne finde en variant, du vil elske de næste 100 år!

Husk: Når selv James Bond kan blive fristet og bestille en Negroni (i ”For Your Eyes Only” fra 1981), kan du helt sikkert også godt prøve den! Rigtig god fornøjelse!

Indlægget 100 år med Negroni – Kongen af Gin-baserede cocktails blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-19 08:00:02
Kilde: Gastromand.dk

Michelin 2019: Noma må nøjes med to stjerner i nye nordiske Michelin-guide!

Noma får to stjerner og Alouette i København én stjerne i den nye nordiske Michelin-guide. Selma i København og Moment på Djursland får hver en Bib Gourmand, mens Henne Kirkeby Kro får Michelins nye ”Welcome & Service 2019”-pris. Der er nu uddelt intet mindre end 35 stjerner til Danskerne - Desværre måtte Nordjylland anerkende, at de ikke leverede op til niveaet...

Michelin Guide Nordic Countries 2019 blev her til aften præsenteret i Musikhuset i Aarhus og her løftede direktør for Michelin Guide, Gwendal Poullennec, sløret for de nye stjernerestauranter i den 6. udgave af den nordiske hotel- og restaurantguide. Guiden, som dækker Danmark Færøerne, Island, Norge, Finland og Sverige, har i 2019-udgaven tre nye tostjernede restauranter: Noma i København under René Redzepis ledelse, Gastrologik i Stockholm under Jacob Holmström og Anton Bjuhr og KOKS på Færøerne, som kok Poul Andrias Zisca står bag. Vi stiller os dog undrende over, at Noma ikke høstede alle tre-stjerner på én gang - men fair nok, vi venter pænt til 2020 så...

[caption align="alignright" width="1000"] Next Year Rene! | Laura L.P./HdG Photography[/caption]

De tre nye tostjernede restauranter, der umiddelbart syner meget forskellige – afsidigesliggende KOKS, underspillede,sofistikerede Gastrologik og Noma med sin Urban farming-stil – og alligevel bidrager til fortællingen om et kompromisløst ingrediensfokus og en uhyre præcis afspejling af årstidens råvarer. I tillæg til de to stjerner modtager Poul Andrias Zisca fra KOKS også titlen som ”Michelin Nordic Guide Young Chef 2019” for sin passion, kreativitet og høje tekniske niveau. Kæmpe tillykke til alle herfra!

Fire nye etstjernede restauranter

Guiden har også fire ny etstjernede restauranter. Alouette i København, Palace i Helsinki, Finland, samt FAGN og Credo begge fra Trondheim i Norge. Credo modtager også prisen “Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019” for indsatsen for at fremme økologi, kvalitetsfødevarer og bæredygtig produktion. ”Den 6. udgave af den nordiske guide føjer igen flere restauranter til. Vores inspektører finder fortsat spændende, nye restauranter, imens de følger udviklingen hos de etablerede køkkener tæt. Norden tilbyder noget unikt. Diversiteten og den ambitiøes udviklingen hos restauranterne gør de nordiske lande til noget helt særligt for madelskere i hele verden. Ikke nok med at kokkene fortsætter med at udvikle deres teknikker og evner. De viser også vejen til at reducere madspild samtidig med, at de fokuserer på lokale ingredienser og en mere plantebaseret kost,” siger Gwendal Poullennec.

[caption align="alignright" width="1280"] Henne Kirkeby Kro...[/caption]

Guiden byder også på en tredje, ny pris, ”Michelin Nordic Guide Welcome & Service”, der i 2019 tilfalder Henne Kirkeby Kro for den specielle imødekommenhed og entusiasme, gæsterne oplever her. En guide til alle madelskere Michelin Guide er en hjælp til alle gastronomiinteresserede. Guiden anbefaler de bedste steder at spise og overnatte på tværs af pris- og komfortniveauer. Først stjernerestauranterne, derefter Bib Gourmand restauranter og til sidst en lang række restauranter, som har fået Michelins tallerkensymbol (Michelin Plate) for deres gode madlavning. Bib Gourmand er Michelins symbol på kvalitetsmad til en skarp pris. Årets nordiske guide har tre nye Bib Gourmand restauranter. To i Danmark: Selma i København og Moment på Djursland samt Skál! i Reykjavik
på Island. Der er i alt 34 Bib Gourmand restauranter i guiden.

Overblik: Michelin Guide Nordic Countries 2019

Tre restauranter med tre stjerner
10 restauranter med to stjerner (tre nye)
51 restauranter med en stjerne (fire nye)
34 Bib Gourmand restauranter (tre nye)

Her spiser Gastromand i år: Alouette, Kokkeriet og Geranium og hvorfor så det? Vi vil gerne på Alouette som værende nyeste skud på stammen i Danmark. Vi vil besøge Kokkeriet fordi de som de eneste (med undtagelse af Noma's grønsagsmenu) har en vegetar menu som Michelin-restaurant i Danmark og til sidst på Geranium fordi Familiefaren spiste med Rasmus for nylig og derfor mener han, at det er hans pligt at støtte vores eneste 3-stjernede restaurant...

Stort tillykke til alle fra Gastromand - I fortjener hver en stjerne og mere til!

Indlægget Michelin 2019: Noma må nøjes med to stjerner i nye nordiske Michelin-guide! blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-18 20:16:10
Kilde: Gastromand.dk

Gastromands stjernekikkert: Her er Danmarks nye Michelin-stjerner

Vi skal til det igen. Den lille røde Michelin-guide er på trapperne, og mandag aften udløses spændingen i Musikhuset i Aarhus, hvor gastro-biblen for første gang nogensinde udgives uden for en hovedstad. Mandag aften vil kokke og restauratører over hele landet sidde med svedige håndflader og vente på dommen fra den lunefulde franske guide, som forhåbentlig kaster stjerneglans fra nord til syd i vores lille kongerige.

Vi har allieret os med Lars Roest-Madsen, som er freelancejournalist for Gastro og madanmelder. Han beretter om den danske og udenlandske restaurantscene for en række af landets førende medier. Vi har fået hans bud på Danmarks Stjerner i 2019...

Verden er fuld af restaurantguider. Men det er hævet over enhver tvivl, at Michelin-guiden er den mest magtfulde af dem alle. Ingen anden guide kan som ’den lille røde’ give kokkene sved på panden og få pressen til at gå i selvsving. Ikke så underligt, for der findes ikke nogen anerkendelse i den gastronomiske verden, som har mere vægt end en stjerne i guiden. Sådan er det bare. Ingen anden anerkendelse kan som en stjerne bane vejen for en glorværdig køkkenkarriere og masser af gæster i butikken. Michelin er big business, så det batter!

Vi pudser krystalkuglen af: Her er landets nye stjerner i 2019

Men guidens bedømmelseskriterier er notorisk omgærdet af mystik. Og selv om uigennemskueligheden i virkeligheden er dybt urimelig for både kokke og læsere, så er det paradoksalt nok lige præcis den, som har givet guiden dens mytiske særstatus. For ingen ved præcis, hvad Michelin kigger efter.

Det skal dog ikke afholde mig fra at pudse min krystalkugle af og pege på de steder, hvor jeg spår ændringer i stjernekonstellationen. For god ordens skyld vil jeg for så vidt muligt undlade at spå om steder, hvor jeg ikke selv har spist.

Noma 2.0 lægger ud med 3-stjerner i 2019

Lad os starte lige på og hårdt med landets gastronomiske flagskib Noma, som sidste år åbnede i sin nye inkarnation. For mange var det en gåde – eller rettere en farce – at Noma i sin tid kunne toppe World’s 50 Best-listen og alligevel ikke opnå mere end to stjerner i guiden.

Global gastro-politik? Et drilsk magtspil? Som altid med Michelin er der meget få svar at hente, men kan Noma 2.0 heller ikke trække mere, vil det være endnu mere absurd. I løbet af sidste år spiste jeg på restauranten ikke mindre end fem gange, og hver gang har jeg befundet mig i hænderne på en uhyggeligt velsmurt maskine med bevidsthedsudvidende mad af største kompleksitet og gnidningsfri service på højeste niveau. Noma lever til fulde op til Michelins definition på en trestjernet restaurant: ”Worth a special journey”.

[caption align="alignright" width="1000"] Noma 2.0...[/caption]

Frantzén i Stockholm fik sidste år tre stjerner i ét hug, efter at restauranten var lukket ned og derefter genåbnet på ny adresse. Jeg håber og tror, at Michelin laver samme nummer med Noma i år!

Magisk niveau betyder ikke altid stjerneregn

I København har niveauet i årevis buldret mod himlen, og talentmassen og antallet af ambitiøse restauranter er så stort, at det nærmest er blevet en udfordring at finde et dårligt måltid. Hver gang jeg spiser på stjernerestauranter i udlandet, bliver jeg mindet om, hvor umådeligt højt niveauet er blevet i København. Alligevel er det sjældent, at Michelin bare åbner posen og lader stjernerne regne ned over byen. Det kan umiddelbart undre, når nu niveauet berettiger til det. Men man skal huske på, at det ikke er i Michelins interesse at uddele alle bamserne i tombolaen på én gang. Der er meget større PR-værdi i at slippe stjernerne fri lidt ad gangen – det så vi sidste år, hvor Kadeau fik to, men hvor der ikke blev plads til mere end to nye stjerner – MeMu i Vejle og dengang nyåbnede Jordnær i Gentofte, som har været the talk of town lige siden.

Matt Orlando, derimod, har været the talk of town længe, og det er der grund til. Den tidligere Noma-højrehånd har i fem år drevet Amass på Refshaleøen fremad med et dybt personligt køkken. På Amass er alle råvarer er lige, alt kan fermenteres, og ’madrester’ forvandles til smagsmæssige åbenbaringer i et restaurantmiljø, du ikke finder andre steder i verden. Amass er blevet skammeligt forbigået af guiden i årevis, men i år tror jeg, at den første stjerne omsider lander på Refshaleøen!

Stjerner over Smilets By og stjerner over Wassim

Tager vi en tur til hovedlandet og værtsbyen Aarhus, må jeg med skam berette, at jeg ikke har fået tjekket byens boblende gastroscene ordentligt efter i sømmene i de senere år. Jeg har ikke spist på Frederikshøj i en årrække, men allerede dengang var niveauet i top. Med det, jeg hører fra mine kolleger og på vandrørene, vil jeg dog driste mig til et gæt på to stjerner til Frederikshøj og Wassim Hallal, som alle dage har haft de tre stjerner som erklæret mål. Jeg håber for ham og Aarhus, at andet skridt på rangstigen tages i morgen aften!

[caption align="alignright" width="1024"] Wassim og Frederikshøj...[/caption]

Vi må heller ikke glemme Færøerne, hvor Poul Andrias Ziska de seneste år har gjort Koks og Færøerne til en destination for gastroturister fra nær og fjern. Det forstår man. Et måltid på Koks er en raffineret råvarerejse så sublim, at det bør belønnes yderligere. Jeg tror, at franskmændene ser stjerner på Færøerne og kaster to efter Ziska og Koks.

Færøerne er fantastiske, men vi må ikke glemme, at Fyn også er fin – og øens restaurantscene er blevet brandvarm i de sidste to-tre år. Allervarmest er der dog på Falsled Kro, hvor køkkenchef Kasper Hasse i 2017 overtog styringen efter Per Hallundbæk. Hasse har et sublimt tag på det klassiske franske velsmagskøkken, og hvis Falsled Kro lå i provinsen et sted i Frankrig, ville den for længst have haft tre stjerner. Uden tvivl. Fyn har ventet længe nok. I år bliver det langt om længe tid til at få en fynsk stjernerestaurant i guiden. Den restaurant bliver Falsled Kro!

Verden kan bare komme an!

Og så tror jeg desværre ikke, at der bliver tændt flere stjerner på den danske himmel for i år. Men det er helt åbenlyst, at der er kvalitet og materiale til meget derude. Jeg har slet ikke været igennem alle dem, der burde have en stjerne eller to i år – den liste er lang og kræver særskilt spalteplads. Men uanset hvad guiden har i ærmet til os på mandag, så står én ting klart: Danmark har på 15 år formået at vende en gastronomisk nulkultur til en stærk kulinarisk identitet. I disse år kan vi som nation mønstre en standard på de bedste restauranter, som ganske enkelt er i særklasse. Verden kan bare komme an!

Indlægget Gastromands stjernekikkert: Her er Danmarks nye Michelin-stjerner blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-17 08:00:04
Kilde: Gastromand.dk

Ugens Frækkert: The Danish Rumantic

Valentinsdag er over os, og man kan vælge at fejre det på mange forskellige måder, men en Cocktail-Gastromand, kender kun én vej; Med en veldrejet Cocktail i hånden! Det er derfor tid til Ugens (Valentins) Frækkert, præsenteret af vores egen hus-bartender, Morten Krag. Valentinsdag kan både være til Mr. og/eller Mrs. og skal derfor være en Valentins "Buket" der kan nydes i fællesskab, og helst i en intim atmosfære...

De "Elskendes Helligdag", som denne dag også kendes, fejres af nogen den 14. februar, hvor par udveksler kort, blomster, chokolade eller som i vores hus; en lækker cocktail - findes der bedre måde at sige "jeg elsker dig" på? Nej vel...

[caption align="aligncenter" width="693"] Happy Valentines...[/caption]

Der er mange der mener at Valentinsdag er smagløst amerikansk, og ikke mere end et kommercielt påskud - jeg ser dog helt anderledes på det; Det er endnu en god grund til at nyde en god Cocktail, helst i godt selskab. Derfor fejrer jeg idag cocktailens mangfoldighed, og ikke mindst Danske gode råvarer.

Print
Ugens Frækkert: The Danish Rumantic
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
 

THE DANISH RUMANTIC
Ingredienser
 • 5 cl Vinter Råm
 • 2.5 cl Rosé Vermouth (eller anden lysere Vermouth)
 • Druemost med ingefær og citron

Tilberedning
 1. Byg cocktailen direkte i glasset over masser af is.
 2. Rør en anelse rundt, og tilføj om nødvendigt mere is.
 3. Pynt med en rose.
 4. Nyd den

3.2.2802

 

Rom går ufatteligt godt til mange ting, og især hér i de kolde Vinter måneder, kan en god Rom varme hele kroppen. Dette bevises i dagens fangst; Sams Island Råm. Rommen er destilleriet på melasse fra sukkerrør, som giver en herlig og lækker sødme, et strejf af kanel og egetræ. Der er kun dette ene Batch, så slå til medens denne Danske Råm er finde på hylderne.

[caption align="alignright" width="3001"] Danske Råm...[/caption]

I denne rosa-røde tid parrer jeg Råmmen med en lys og indbydende Rosé Vermouth fra Tyskland og en koldpresset Dansk druemost med ingefær og citron, for virkelig at give den et frisk pust samt et komplekst smagsindtryk. Ikke for sød, ikke for sur, men derimod helt i balance og indbydende. Ret perfekt på en dag som denne.

[caption align="alignright" width="3097"] Rosé Vermouth fra Tyskland...[/caption]

[caption align="alignright" width="3047"] Druemost med ingefær og citron....[/caption]

Hav en helt suveræn weekend i godt og elskværdigt selskab og husk at NYD HINANDEN, og en god Cocktail. I kan finde endnu mere inspiration via min Instagram profil, eller Facebook. Har du selv et godt forslag til hvordan Valentinesdag 2019 skal fejres, hører vi gerne fra dig.

Indlægget Ugens Frækkert: The Danish Rumantic blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-14 08:00:59
Kilde: Gastromand.dk

Nytårskur: Meatloaf Burger

Det er vinter og grillen er pakket væk ikke? Wroing - grillen står hvor den altid står og det kræver ikke mere end tyk jakke at starte svinet op. Få minutter efter står du og hygger og kullene imens de varmer op og så kan du jo passende lige drikke en øl ikke?

Nogle tror vi er lidt underlige når vi siger, at vi griller året rundt, men den er god nok og vi nyder det! For ikke så længe siden sad jeg og så nogle af de nye afsnit med Jamie Oliver, som jeg elsker inderligt højt. I afsnittet lavede han nogle retter på kort tid og med få ingredienser. Egentlig er jeg total modstander af den slags "Hurtig og lækker mad på 15 min" koncepter, da jeg synes de fjerner glæden ved at lave mad. Men denne udsendelse synes jeg faktisk var ret fed.

[caption align="alignright" width="1000"] Farsbrød på 800 gram![/caption]

Print
Forfatter: 
 

Ingredienser
Pesto
 • 1 bundt basilikum
 • Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
 • 1-2 fed hvidløg efter størrelse
 • 3-4 spsk. pinjekerner
 • 2-3 deciliter olivenolie (maksimalt)
 • Saften af optil en ½ citron
 • Peber og evt. salt
Meafloaf
 • 600 gram økologisk hakket oksekød
 • Salt og peber
 • 2 stykker bøffel mozzarella
 • "Broichebrød
 • 350gr mel
 • 3 æg (+1 til pensling)
 • 2 spsk lunken vand
 • 4 spsk lunken mælk
 • 1 tsk salt
 • 25 gr gær
 • 250gr smør
 • 35gr sukker
 • Lidt kardemomme
Tomatsauce
 • 2 dåser cherry tomater
 • 1 stort løg skåret midt over - her 2 små
 • 70 g smør - kommer der lidt mere i, skader det ikke
 • Salt og friskkværnet peber

Tilberedning
Pesto
 1. Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor. Kør med blenderen og tilsæt olien, indtil konsistensen er, som du kan lide den.
 2. Smag til med citronsaft og peber og evt. lidt havsalt – men pas på. Parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen.
 3. Hvidløgssmag i pesto er en smagssag. Den bør være markant, men nogle kan lide det kraftigere end andre. Pesto er en sauce, hvor det gælder om at finde sin egen favoritblanding.
Meafloaf
 1. Bland 1,5 dl af din pesto i kødet og rør det godt sammen.
 2. Giv det en lille smule salt og peber - husk på at pestoen er salt i forvejen
 3. Form det til et brød.
 4. Tænd din grill op med ca. 30 stykker kul og klargør dem til indirekte varme.
 5. Åben en øl imens og hyg dig 5 minutter imens grillen starter. Nu skal du i gang med brioche bollerne.
 6. Rør gæren ud i vand og mælk.
 7. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør det ud.
 8. Herefter tilsættes mel under omrøring, til du har en sammenhængende dej.
 9. Tilsæt smør lidt ad gangen til dejen er glat.
 10. Lad dejen hæve i ca. 2 timer og stil den så på køl i yderligere 2 timer.
 11. Tag dejen ud og del den i 6-8 portioner og form dejen til boller.
 12. Lad bollerne efterhæve i 2-3 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
 13. Pensl bollerne med et pisket æg og bag i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
 14. Nu passer det lige med, at du kan lave tomatsaucen! Måske er det på tiden med en ny øl?
Tomatsauce
 1. Put ingredienserne i en gryde og lad saucen simre i min. 45 min.
 2. I følge den originale opskrift tages løget op, men jeg giver altså det hele en tur med Bamix'en:)

3.2.2802

 

[caption align="alignright" width="1000"] Klar til grillen...[/caption]

Netop fordi Jamie "ikke" må eller har valgt ikke at bruge mere end 5 ingredienser til sin ret så snyder han lidt og smider en færdiglavet pesto i retten, den laver du naturligvis selv for så får du jo netop, basilikum, olie, pinjekerne og parmesan i køddet som giver en lækker smag!

[caption align="alignright" width="1000"] Og du giver den bare gas...[/caption]

[caption align="alignright" width="1000"] Tilføj ost...[/caption]

[caption align="alignright" width="1000"] Masser af tomatsauce på de bedste dåsetomater du kan opdrive...[/caption]

I denne tid skal du ikke bruge friske tomater, det giver ikke ret meget mening da smagen er meget anonym og næste intetsigende. Mange supermarkeder har gode økologiske cherrytomater på dåse som smager vildt godt. Dem skal du gå efter på denne tid.

[caption align="alignright" width="1000"] Velbekomme og tak Jamie for inspiration! Love ya![/caption]

[caption align="alignright" width="1000"] Meatloaf Burger...[/caption]

Griller du om vinteren? 

Indlægget Nytårskur: Meatloaf Burger blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-13 08:00:41
Kilde: Gastromand.dk

Vintermad: Boller i selleri – trøffelstyle

Inspireret af et besøg (for en del år siden) på Restaurant No. 61 har jeg prøvet at genskabe en af de retter, vi fik den aften. Retten findes også i den Verdens Bedste Kogebog 2014: 61 Licks. Det er dog ikke helt som den du ville få på Restaurant No. 61 (og den fra kogebogen), men det betyder jo ikke noget, så længe det smager godt - og det gør det!

Læs også: Gastromand goes Tapas III: Albondigas (kødboller i sovs) 

Dette er min udgave af boller i selleri. Opskriften svarer til 2-3 personer, så hvis der skal laves til flere, så kan man bare øge mængderne.

[caption align="aligncenter" width="720"]Boller i selleri, æble, røgede/saltede mandler og trøffel. Boller i selleri, æble, røgede/saltede mandler og trøffel.[/caption]

Print
Boller i selleri - trøffelstyle
Forfatter: 
 

Ingredienser
Kødboller
 • 500 gr. hakket svinekød
 • 1 æg
 • 1 løg
 • 1 lille gulerod
 • salt/peber
 • 1 spsk mælk
 • lidt reven muskat
Sellerisovs
 • ½ knoldselleri
 • 2 stænger bladselleri
 • 1 fed hvidløg
 • 2 bouillonterninger (kylling)
 • salt/peber
 • 2½ dl piskefløde
Toppings
 • Saltede (og gerne røgede) mandler
 • Æble
 • Olivenolie
 • Trøffel
 • Purløg

Tilberedning
 1. Rens og skær bladselleri og knoldselleri i mindre firkanter. Kom det op i en gryde og hæld vand i så det dækker grøntsagerne. Kom bouillonterningerne i. Giv det et skud salt og peber.
 2. Nu koges sellerien møre. Husk at sikre at det ikke brænder på. hæld evt. ekstra væske til, så det ikke sker.
 3. Mens sellerien koger laves kødbollerne. Bland kødet med æg, mælk, reven muskat, finthakket løg og gulerod og kom godt med salt og peber i.
 4. Når farsen er godt blandet bringes en gryde med vand i kog.
 5. Form bollerne så de svarer til en halv spiseske, og kog dem i vandet. Når bollerne stiger op til overfladen af vandet er de typisk ved at være færdige.
 6. Tag dem op af vandet og sæt dem et lunt sted, f.eks. ind i en ovn på lav varme, eller i en varmeskuffe, hvis du ejer sådan en.
 7. Når sellerien er kogt rigtig godt igennem og der ikke er ret meget vand tilbage tilsættes fløden.
 8. Brug en stavblender til at blende sellerien til en ensartet luftig og cremet masse. Smag evt. til med salt og peber, hvis det er nødvendigt.
 9. Anret i en dyb tallerken med 8-9 boller og kom sovsen henover. pynt med hakket æble, hakket purløg, grofthakket mandler, et par drys olivenolie og selvfølgelig med reven trøffel.
 10. Velbekomme

3.2.2802

 

[caption align="aligncenter" width="720"]Boller-selleri-trøffel (3) Trøffelmagi[/caption]

Læs også: Ravioli og sommertrøffel

[caption align="aligncenter" width="720"]Værsgo, Boller i selleri - trøffelstyle. Værsgo, Boller i selleri - trøffelstyle.[/caption]

Hvornår har du sidst fået boller i selleri?

Indlægget Vintermad: Boller i selleri – trøffelstyle blev først udgivet på Gastromand.dk.D. 2019-02-09 09:35:06
Kilde: Gastromand.dk

Blogs vi læser ...

Alle...
Uploads by YouTube Help
Anne au Chocolat
Very Good Food
Gastromand.dk
foodfanatic.dk

Din blog?

Har du en blog hvor du skriver om mad eller vin eller andet som kunne være interessant for madkammeraterne? Hvis du har kan du sende dit forslag til madkammeraterne på en email. Du finder kontaktoplysninger på info-siden