FODMAP-venligt "rugbrød"
10 pers.
Ingredienser
Dag 1 - surdejen
6 dl koldt vand
¼ pakke gær
500 g fuldkornsspeltmel
Dag 2 - kernerne
4 dl speltkerner
2 dl solsikkekerner
1 dl hørfrø
1 liter vand
Dag 3 - dejen
Surdejen
Kernerne
5 dl groft speltmel
2 dl hirseflager
2 dl sigtet speltmel
2 dl havregryn
6 tsk salt
3 spsk maltmel*
* Maltmel laves af maltet spiret byg. Det består hovedsageligt af maltose. Dette er en disaccharid, men er frikendt af nogle FODMAP'ere, som mener at den ikke har store fermenterende egenskaber.
Fremgangsmåde
Dag 1
Opløs gæren i det kolde vand, og tilsæt fuldkornsspeltmel. Rør dejen godt sammen, og lad den stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.
Dag 2
Læg kerner og frø i blød i vand, og lad det stå tildækket natten over
Dag 3
Bland surdejen, de opblødte kerner og resten af ingredienserne sammen og rør godt med en røremaskine.
Beklæd to store rugbrødsforme med bagepapir, og drys evt. nogle speltflager i bunden for pyntens skyld.
Hæld dejen ud i de to forme, og lad brødene stå og hvile en times tid, inden de bages ved 180 grader i 1 time og 15 minutter.
Brødene køles af på en bagerist.
Brødene kan blive lidt kedelige og smuldrene hvis man fryser dem.
Tip
Malt mel findes i de fleste helsekost butikker. Jeg har brugt den brændte maltmel fra Aurion, da jeg synes den giver mest smag, og flottest farve. Man kan også bruge maltsirup i stedet.Kommentarer (1)
-
Kan det passe, at der ikke står noget om fremgangsmåden af FODMAP venligt "rugrød" ?
Indsendt af Birthe Andersen, 17/11/2013 6:33pm (11 år siden)
RSS Feed med kommentarer fra denne side | RSS feed for alle kommentarer