FODMAP-venligt "rugbrød"

" Da rug har et højt indhold af galaktaner, er denne kornsort desværre bandlyst på FODMAP-diæten. Det her er et bud på et brød man kan bruge i stedet for rugbrød, selvom vi alle sammen ved at det ikke er det samme. Men ikke desto mindre fungerer det fint på et frokostbord. "
Brød
10 pers.

Ingredienser

Dag 1 - surdejen

6 dl koldt vand

¼ pakke gær

500 g fuldkornsspeltmel

Dag 2 - kernerne

4 dl speltkerner

2 dl solsikkekerner

1 dl hørfrø

1 liter vand

Dag 3 - dejen

Surdejen

Kernerne

5 dl groft speltmel

2 dl hirseflager

2 dl sigtet speltmel

2 dl havregryn

6 tsk salt

3 spsk maltmel*

 

* Maltmel laves af maltet spiret byg. Det består hovedsageligt af maltose. Dette er en disaccharid, men er frikendt af nogle FODMAP'ere, som mener at den ikke har store fermenterende egenskaber.

Fremgangsmåde

Dag 1

Opløs gæren i det kolde vand, og tilsæt fuldkornsspeltmel. Rør dejen godt sammen, og lad den stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2

Læg kerner og frø i blød i vand, og lad det stå tildækket natten over

Dag 3

Bland surdejen, de opblødte kerner og resten af ingredienserne sammen og rør godt med en røremaskine.

Beklæd to store rugbrødsforme med bagepapir, og drys evt. nogle speltflager i bunden for pyntens skyld.

Hæld dejen ud i de to forme, og lad brødene stå og hvile en times tid, inden de bages ved 180 grader i 1 time og 15 minutter.

 

Brødene køles af på en bagerist. 

 

Brødene kan blive lidt kedelige og smuldrene hvis man fryser dem.

 

Tip

Malt mel findes i de fleste helsekost butikker. Jeg har brugt den brændte maltmel fra Aurion, da jeg synes den giver mest smag, og flottest farve. Man kan også bruge maltsirup i stedet.

Skrevet af: The Fodmapper d. 20/10/2013

Kommentarer (1)

  • Kan det passe, at der ikke står noget om fremgangsmåden af FODMAP venligt "rugrød" ?

    Indsendt af Birthe Andersen, 17/11/2013 6:33pm (10 år siden)

RSS Feed med kommentarer fra denne side | RSS feed for alle kommentarer

Indsend din kommentar